Uw gazon verdient weer extra aandacht!

De herfst is weer begonnen en dat is altijd een mooie tijd om uw gazon weer de extra aandacht te geven die het op dat moment verdient. In de zomer heeft het gazon meestal veel te verduren. Langdurige hitte, droogte en meer belasting van spelende kinderen. Ook met de winter op komst is het fijn dat het gras bestand is tegen de komende vrieskou. Wij geven u graag tips om uw gazon optimaal te onderhouden.

 

Bladblazer

1. Verwijderen van onkruid en afval

Verwijder regelmatig het blad, takken en ander afval van het gazon. Hiermee voorkomt u dat het zonlicht dat er nog is uw gazon niet bereikt en mos een kans krijgt om te groeien. U kunt hier een bladhark voor gebruiken maar een bladblazer is hierbij ook een handig hulpmiddel waarmee uw gazon binnen no-time weer vrij is van alle rommel. Deze zijn te koop of te huur in onze vestigingen.

 

2. Maaien

In het najaar groeit het gras veel minder hard. Daarom hoeft niet niet zo vaak gemaaid te worden. Ook is het verstandig om het gras in het najaar niet te kort te maaien. Als stelregel kunt u 5cm aan houden. Aan het eind van het najaar, wanneer het gras niet meer groeit, kunt het het gazon een laatste keer maaien.

 

 

3. Verticuteren

Na de zomer is er vaak een laag van mos en vilt ontstaan in het gazon. De viltlaag bestaat uit dode gras stengels, wortels, uitlopers etc. Hierdoor wordt de doorvoer van zuurstof naar de grassprieten belemmert. Daarom is het verstandig deze laag te verwijderen. Dit kan door uw gazon te verticuteren. Hiervoor gebruikt u een verticuteerhark of een verticuteermachine. Het is mogelijk om een verticuteermachine te huren bij een van de vestigingen van Jan de Winkel. Verwijder ten slotte ook het overgebleven onkruid uit uw gazon.

 

4. DoorzaaienDoorzaaien

Na de zomer kunnen er kale plekken zijn ontstaan in uw gazon. Ook na het verticuteren ontstaan er vaak kale plekken. Om deze kale plekken op te vullen is het verstandig om deze door te zaaien. Op die manier gaat u met een dichtgegroeid gazon de winter in. 

 

5. Kalk strooien

Door regenval kan de grond te zuur worden. Dat is schadelijk voor het gazon. Om de zuurgraad van uw gazon te verbeteren kan het nodig zijn om kalk te strooien. Om de zuurgraad te bepalen kunt u eventueel een grondtester kopen. Op basis daarvan kunt u beslissen om kalk te strooien.

 

 

6. Bemesten

Het najaar is ook een goede periode om het gazon bij te mesten. Er zijn speciale najaars meststoffen voor het gazon die extra bescherming geven voor de winter.

 

Met deze stappen zorgt u ervoor dat uw gazon in topconditie de winter in gaat en er in het voorjaar weer een super strak gazon klaar ligt. Mocht er nou onderhoud aan een van de benodigde machines nodig zijn dan helpen wij u hier graag mee. Ook voor advies over een nieuwe grasmaaier, verticuteermachine of bladblazer kunt u altijd bij ons terecht.